Sunday, March 27, 2011

Umar Abdul Aziz

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum..


Umar Abdul Aziz. Siapa yang tidak kenal pada sepotong nama ini? Siapa yang tidak pernah mendengar kisah-kisah beliau yang tersimpan dalam lipatan sejarah? Siapa yang tidak pernah mengenal gerangan si pemilik nama yang mempunyai susur galur dengan khalifah Umar Al-Khattab, sahabat yang Nabi Muhammad cintai. 


********


Kisah Umar Al-Khattab, si Penjual Susu dan Anaknya.


Pada suatu malam, Saidina Umar sebagaimana biasa, membuat rondaan bagi memastikan keselematan rakyatnya. Dalam kepekatan malam itu, tidak sengaja, Saidina Umar terdengar perbualan antara seorang wanita penjual susu dan anaknya. Si ibu meyuruh si anak agar mencampurkan susu yang hendak dijual keesokan hari dengan air agar kuantitinya untuk jualan akan bertambah dan mereka akan mengaut keuntungan. Namun, si anak enggan berbuat demikian. 
Si ibu menyatakan, 
"Amirul Mukminin tidak melihat apa yang kita lakukan"
Si anak menjawab,
"Wahai ibuku, jika Amirul Mu'minin tidak nampak, TUHAN Amirul Mu'minin nampak".
Menitis air mata Saidina Umar tatkala mendengar pengucapan gadis itu. Teguhnya ketakwaan kepada ALLAH yang mendorong si gadis itu untuk berbuat dosa meskipun dia sedia maklum, khalifah tidak melihat apa yang akan dikerjakannya.


********


Lahirnya Umar Abdul Aziz.


Hasil daripada perkahwinan 'Asim bin Umar dengan wanita hebat itu, lahirnya seorang wanita solehah, bernama Laila yang kemudiannya berkahwin dengan seorang tokoh Bani Umaiyah, bernama Abdul Aziz yang ketika itu merupakan Gabenor Mesir. Kemudian, lahirlah Umar Abdul Aziz.


Ketika kecilnya, Umar Abdul Aziz sangat suka belajar ilmu fiqh dan hadis daripada ulama' madinah. Beliau juga sangat disayangi penduduk Madinah. Beliau turut dipilih menjadi Gabenor Madinah.Umar Abdul Aziz dan Khalifah Sulaiman Abdul Malik.


Umar Abdul Aziz sangat akrab dengan Khalifah Sulaiman Abdul Malik. 


Pada suatu hari Umar dibawa oleh Khalifah ke markas tenteranya. Maka ditanya oleh Khalifah kepada Umar, "Apa yang engkau lihat wahai Umar?"

Dijawab oleh Umar Abd Aziz,

"Aku sedang lihat dunia itu sedang memakan satu antara satu sama lain. Dan engkaulah orang yang bertanggungjawab dan akan dipersoalkan oleh Allah mengenainya."


"Kau tidak kagumkah dengan pemerintahan kita ini?" 
Tanya khalifah lagi.

Lalu dijawab oleh Umar Abdul Aziz.

"Bahkan yang paling mengkagumkan ialah orang yang mengenali Allah, kemudian menderhakaiNya. Mengenali syaitan, kemudian mengikutinya. Mengenali dunia, kemudian ia condong kepada dunia."

Sulaiman bin Abd Malik kagum dengan jawapan Umar Abd Aziz. Sehingga pada waktu kematian Sulaiman bin Abdul Malik, ketika dia sedang sakit, dia bertanya kepada Raja' Ibn Haiwah, menteri yang baik dan hebat dalam sejarah Islam.

"Aku sedang berfikir bagaimana aku hendak menyerahkan urusan pentadbiran kaum muslimin selepas ketiadaan ku nanti."

Jawab Raja' Ibn Haiwah,

 
"Wahai Amirul Mu'minin, antara perkara yang boleh menyebabkan engkau selamat dalam kubur dan mendapat syafaat di hari akhirat, engkau tinggalkan urusan pentadbiran ini kepada khalifah yang adil."

"Siapa?" tanya khalifah.

"Aku lihat Umar Abdul Aziz." jawab penasihatnya.

Maka ditulisnya di dalam surat lalu dipanggilnya semua ketua pentadbiran dan juga tentera-tentera lalu disuruhnya mengangkat baiah terhadap nama yang tertera di dalam surat tersebut.Umar Abdul Aziz menjadi Khalifah.

Selepas kematiannya, maka semua orang berkumpul di dalam masjid untuk mengetahui siapakah yang akan menjadi khalifah selepas itu, lalu Raja' Ibn Haiwah membaca isi dalam surat tersebut. "Bangkit wahai Umar Abd Aziz. Engkaulah nama yang berada dalam surat ini."

Umar terperanjat lalu dia pun bangkit dan berkata kepada orang ramai.

"Wahai manusia, sesungguhnya jawatan ini telah diberikan kepadaku tanpa bermesyuarat dengan ku dan dengan kamu semua. Sesungguhnya aku mencabut baiah taat setia daripada tengkuk-tengkuk kamu maka kamu pilihnya sesiapa yang kamu mahu."

Semua orang yang hadir pada ketika itu menolak dan tetap kepada pemilihan Umar Abdul Aziz sebagai khalifah.Kemudian pulanglah Umar Abdul Aziz ke rumah. Lalu berfikirlah dia apa yang perlu dilakukan olehnya sebagai khalifah sambil berehat di atas katil. Kemudian masuk anaknya, Abd Malik yang berusia 15 tahun.

"Wahai ayahku apa yang engkau sedang buat?"

Di jawab oleh Umar Abdul Aziz,

"Wahai anakku, ayahmu terlalu letih menguruskan jenazah. Dan ayahmu tidak pernah merasai satu keadaan yang tubuhku terlalu penat dengan jawatan seperti hari ini."

"Jadi apa yang engkau akan buat wahai ayah?"

"Ayahmu akan tidur sekejap sehingga masuk waktu zuhur, kemudian ayah akan keluar bersembahyang dengan orang ramai."

Maka jawab anaknya,

"Wahai Amirul Mu'minin, siapa yang menjamin Amirul Mu'minin hidup sehingga waktu zuhur. Sedangkan sekarang ialah waktu Amirul Mu'minin keluar untuk mengembalikan hak-hak orang yang telah dizalimi."

Tersentak dan terbangun Umar Abdul Aziz mendengar kata-kata anaknya. Lalu dipanggil anaknya datang menghampirinya dan dicium kedua mata anaknya.

"Alhamdulillah kerana telah dikeluarkan dariku, orang yang akan menolong aku di atas agamaku."

Salah satu khutbah Umar Abdul Aziz yang terkenal iaitu pada hari kedua dia menjadi khalifah :

"Wahai manusia, tidak ada kitab selepas al-Quran dan tidak ada nabi selepas Muhammad SAW. Aku bukan penentu hukum, aku pelaksana hukum Allah. Aku bukan ahli bid'ah, aku seorang yang mengikut sunnah. Aku bukan orang yang paling baik di kalangan kamu, cuma aku orang yang paling berat tanggungannya di kalangan kamu. Aku mengucapkan ucapan ku ini sedangkan aku tahu bahawa aku orang yang paling berdosa di sisi Allah."

Selepas itu, Khalifah Umar pulang ke rumah dan menangis mengenangkan ujian Allah yang sangat besar. Kemudian isterinya duduk di sebelahnya dan bertanya. "Apa yang Amirul Mu'minin tangiskan?"

Lalu dijawab oleh Khalifah,
"Wahai isteriku, aku telah diuji oleh Allah dengan jawatan ini. Dan aku teringat orang-orang miskin, aku teringat ibu-ibu yang janda, anaknya ramai tetapi rezkinya sedikit, aku teringat orang-orang dalam tawanan, aku teringat para fuqara' kaum muslimin. Aku tahu bahawasanya mereka semuanya ini, akan berdiri mendakwaku pada hari akhirat kelak dan aku tidak dapat menjawab hujah-hujah mereka sebagai khalifah. Kerna aku tahu pembela mereka pada ketika itu ialah Nabi Muhammad SAW."

2 tahun 5 bulan 5 hari mentadbir, maka terjadilah keadaan yang kita selalu dengar iaitu tiada orang-orang miskin yang layak menerima zakat lagi wujud pada waktu itu.

Perginya Seorang Khalifah ALLAH.

Ketika Khalifah Umar Abd Aziz hendak meninggal, orang-orang yang datang berziarah semua melihat keadaan khalifah yang sangat miskin, hanya memiliki sehelai baju. Lalu bertanya kepada Khalifah, "Wahai Khalifah, tidakkah engkau mahu mewasiatkan sesuatu kepada anak-anakmu?"

Maka jawab Khalifah Umar Abd Aziz,

"Anak-anakku jika mereka orang-orang soleh, Allah lah yang menguruskan orang-orang soleh. Jika mereka orang-orang yang tidak soleh, aku tidak ingin meninggalkan hartaku kepada orang-orang yang menderhakai Allah."

Lalu dipanggil anak-anakanya masuk lalu dikatanya,
"Wahai anak-anakku sesungguhnya bapamu telah diberikan dua pilihan. Yang pertama menjadikan kamu semua kaya, dan bapamu masuk ke dalam neraka. Yang kedua kamu menjadi miskin seperti sekarang dan bapamu masuk ke dalam syurga. Sesungguhnya bapamu memilih untuk masuk ke dalam syurga."

Selepas kematian Umar Abdul Aziz, ketika mana kejatuhan Bani Umaiyyah, anak-anak Umar Abdul Aziz 

menjadi kaya raya sedangkan anak-anak khalifah yang kaya sebelum itu semuanya telah jatuh miskin.


************
Umar Abdul Aziz,
pemimpin berjiwa rakyat,.
kehidupan penuh sederhana,
kerana mahu memastikan rakyat sejahtera..
sentiasa memegang amanah ALLAH dan Rasulnya,
walau apa jua tindakan yang dilaksanakannya.

***********
masih adakah pemimpin sehebat beliau ?
Tepuk dada, tanya iman.
Kitalah yang mencorak hari ini dan esok.
Tidak perlu menuding jari,
setiap kali kita menuding jari ke arah insan lain,
hal itu hakikatnya kembali pada diri kita sendiri.. :)

wallahua'alam,
betulkan saya kalau saya salah.
wassalam,
anaqi.norsyafiqahsaifulanuar :)

No comments:

Post a Comment